Kasvitietoa
Taksonomia, nimistöGRIN - Ajantasaisinta (?) kasvien nimistötietoa
Kassu - Kasvien suomenkieliset nimet
Nomen. Täältä voi joskus joutua tsekkailemaan esim. englanninkielisillä nimillä, mistä kasvista onkaan kyse..
Kew Checklist Kew Royal Botanic Gardensin World Checklist of selected plant families - paras lähde monien hankalien puutarhakasvisukujen taksonomiaan
KAWB:n nettisivulla on sipulikukkien nimistörekisteri, joka ei ole ihan helppokäyttöisin, mutta joskus välttämätön..
Muuta yleistä ja laajemmin kattavaa
CITES- tietoa uhanalaisten kasvien kaupasta ja sitä koskevista säännöksistä
MMM:n ja Eviran sivuilla on yleistä asiaa vieraslajeista ja vaarallisista kasvintuhoojista. Täällä listataan pääosin niitä lajeja, joita asiallisesti toimivilta taimistoilta EU:ssa ei pitäisi löytyä koska ne ovat karanteenilajeja koko EU:n alueella. Poikkeuksena puutarhakasvien osalta huomionarvoinen on tulipolte, jonka isäntälajeja ei saa tuoda Suomeen edes useimmista EU-maista.
Parkinsonin Paradisus Tälläkin sivustolla moneen kertaan lainattu puutarhahistorian merkkiteos
Royal Horticultural Society. Täältä löytyy kaikki. Mm. Plant Finder ja narsissien lajikerekisteri.
IBS, kansainvälinen sipulikasviseura.
IDB oli ennen WWW:n voittokulkua ja vielä WWW:n alkuaikoinakin loistava ja välttämätön asia, jonka kautta kaikki puutarhakasviasiat bittiavaruudesta löytyivät. Nykyään se taitaa olla lähinnä historiallinen kuriositeetti eikä sitä enää tiettävästi ole päivitetty vuosiin. Muistaakseni Helsingin yliopisto oli aikanaan listan teossa ja ylläpidossa aktiivisesti mukana.
Sipulikasvisukuja ja -lajeja
Yleisiä/monia sukuja kattavia
BSPWiki Pacific Bulb Societyn sipulikasviwiki, erinomainen tietolähde, paljon kuvia
SRGC foorumit Scottish Rock Garden Clubin foorumi on aktiivinen ja erityisesti sipulikasvien osalta loistava. Esimerkiksi krookusfoorumia seuraavat monet alan "gurut".
SRGC edellisen porukan varsinainen nettisivu. Linkki esimerkiksi krookuksiin erikoistuneelle sivustolle, missä lajituntomerkkejä ym. mukavaa.
Edgewood Gardens: teh virtuaalipuutarha. Useiden sipulikasvisukujen kokoelmat ovat varsin kattavia ja valokuvat ovat laadukkaita. Hyvä tunnistusapu, pääsivulta löytyy paljon muutakin mukavaa.
Saksankielinen puutarhasivusto, mutta valokuvissa on hyödyllistä lajiketunnistusapua saksankieltä taitamattomallekin (erityisesti lumikellojen ja myrkkyliljojen suvuissa).
Liljat
Liljasivusto, paljon hyödyllistä tietoa, mm. lajituntomerkkejä
Liljojen lajikerekisteri, joka ei ole useinkaan järin ajan tasalla, mutta kuitenkin parhaita tietolähteitä esim. lajikkeiden kantalajeista
RHS:n liljaryhmä
Yahoon liljoihin keskittyvä uutisryhmä.
Pohjois-Amerikan liljaseura, sivulla mm. erinomainen juttukokonaisuus ja lajikekuvauksia Martagon-liljoista.
Helmililjat
Helmililjaharrastajan sivusto, mm. lajikkeita koskevaa tietoa jota ei muualta löydy
Reticulata-kurjenmiekat
Reticulata-kurjenmiekkojen jalostajan sivusto, mm. paljon hienoja kuvia.
Narsissit
Narsissitietokanta DaffSeek & P-Amerikan narsissiseura
The Daffodil Society, Englannissa toimiva narsissiseura, joka järjestää mm. narsissinäyttelyitä.
Puutarhaan liittyvä kauppa
(Minulla ei ole kaupallisia intressejä puutarhakaupassa, kasvien tuotannossa tai myynnissä. Linkkilistalle päätyneet liikkeet ovat sellaisia, joissa olen asioinut kuluttaja-asiakkaana.)
Kotimaa
Netti/postimyynti: Postikulut ovat kotimaisilla liikkeillä ulkomaisiin verrattuna halvat, kasvien hinnat puolestaan yleensä kalliimmat. Jos haluttu kasvi löytyy kotimaisesta liikkeestä ja tilaus on kokonaishinnaltaan pieni, on suositeltavaa hankkia tavara suomalaisesta liikkeestä. Valikoimaltaan kotimaiset liikkeet ovat kuitenkin auttamattoman suppeita, koska markkinat ovat pienet.
Villi Niitty, sipulikukkaharrastajan vuotuisen kohokohdan eli Tulppaanien Lumo-näyttelyn pääjärjestäjä. Puutarhakasveja ja -tyyliä, oikeasti.
Korpikangas Siemen Frö, pitkän linjan kotimainen kukkasipulien ja siementen postimyyntiliike.
Puutarhaliikkeitä: oma liikkumiseni rajoittuu lähinnä pk-seudulle, olen kiinnostunut erikoiskasveista joten perustaimistoilla/-liikkeissä en juuri käy, vaikka olisivat hyviäkin. En yleensä kysele puutarhaneuvoja, joten en tiedä saako niitä, ja ovatko hyviä vaiko eivät..
Vakka-Taimesta löytyy joskus hyvinkin erikoisia kasveja.
Järvenpään Pihapalvelu. Pysyvästi hämmästyttävän laaja valikoima. Kannattaa käydä keväällä tai alkukesällä.
Billnäsin ruukin taimisto. Mukava paikka käydä ja mukava valikoima, kivasti erilaisia harvinaisuuksia.
Ulkomaisia taimistoja/puutarhaliikkeitä ym., joista itselläni on hyvät kokemukset
Plant Finder - haluaisin tämän erikoisen kasvin, mistähän sen saisin? Vastaus löytyy lähes aina Plant Finderistä. Iso-Britannian puutarhamarkkinat ovat valtavat ja siellä toimii paljon pienehköjä, erikoistuneita taimistoja, jotka toimittavat tavaraa ympäri EU-aluetta; ne löytyvät helpoimmin täältä. Itse en ole kovinkaan montaa kokeillut, koska yritän tilata paljon kerralla ja siksi valikoimaltaan laajat putiikit ovat usein minulle parhaita. Isohkojen postikulujen takia kannattaa tilata paljon samasta liikkeestä ja vaikka kavereiden kanssa kimpassa. Osalla liikkeistä ei ole verkkokauppaa, mahdollista toimitusta Suomeen ja pdf-hinnastoa voi joutua kyselemään s-postitse.
Ethän tilaa ulkomailta turhan päiten vihreitä kasveja multineen päivineen! Sipuli- ja mukulakauppaa tekeviltä taimistoilta voi olla kiusaus ottaa pari perennan- tai pensaantainta samaan pakettiin, mutta kasvussa olevien vihreiden kasvien ja mullan, esimerkiksi ruukkutaimien, kohdalla on paljon suurempi vaara tuoda maahan erilaisia ei-toivottuja salamatkustajia (kuten maalevintäisiä sienitauteja ja jopa tuhohyönteisiä) kuin kasvien lisäysaineiston eli siementen, sipulien ja mukuloiden kyydissä.
Kevock Garden on oma suosikkini sipuli- ja mukulakasvien hankintapaikaksi. Sipulit tulevat osin Hollannista, mutta tavara on ollut keskimääräistä terveempää, lajikeaidompaa, hinnat ovat halvat, ja toimitusajat asialliset. Postikulutkin olivat pitkään halvimmasta päästä, nyt ovat nousseet sellaisiksi, että on syytä tilata tavaraa enemmän kerralla. Sähköpostiasiointiin tulee nopea ja ystävällinen vastaus, ja postituksen tappamista kasveista on aina päästy sopimukseen.
Pottertons Nursery, pitkän linjan taimisto, nettikauppa ajan tasalla ja homma toimii. Aika iso osa tarjonnasta on ilmeisesti omaa tuotantoa.
Briteissä toimiva kukkasipulivälittäjä. Olen tilannut liljoja, toimituksessa ja tavarassa ei ole valittamista, hinnat ja postikulut kuitenkin suhteellisen korkeat.
T & M on aika iso siemenliike, myynnissä pääasiassa yksivuotisia ja vihanneksia, tarjonta suuntautuu pääasiassa vaativille brittimarkkinoille ja on siksi aika laaja ja laadukas, pakkauskoot harrastajalle sopivia. Kannattaa seurata tarjouksia, normaalihinnoista saa tiettyinä aikoina melkoisia alennuksia ja postitus on kampanjaluontoisesti toisinaan ilmainen.
Timber Pressistä parhaat ja akateemisen tarkat puutarhakirjat. Tykkään! Näitä voi toki ostaa lähempääkin, esim. Amazonin Saksan tai UK:n sivuston kautta.
Mainittakoon kannatuksen vuoksi naapurimaistamme muutama liike, joista erikoiskasveja voi tilata, mutta en ole itse kokeillut. Hintoja ja valikoimaa kannattaa verrata Iso-Britannian taimistoihin, jottei tule maksaneeksi liikaa.. Lisäksi on hyvä muistaa, että esim. Baltiassa jyllää sellaisia pahoja kasvintuhoojia, joita ehdottomasti emme halua Suomeen. Eli tilataan vaan niitä sipuleita ja mukuloita, eikä mitään ruukussa kasvavaa..
Zetas Trädgard
Spezialplant
Augis' Bulbs
Ruksansin taimistolla ei edelleenkään näytä olevan nettisivua, mutta katalogi löytyy yleensä esimerkiksi täältä.