narsissilajikkeista ja narsissien kasvattamisesta.
Yleistä narsisseista
Hieman historiaa ja jalostusta
Lajikeryhmät
Narsissien kasvatus
Taudit ja tuholaiset
Jakaminen ja istutus
Narsissilajikkeita valokuvineen (klikkaa kuva suuremmaksi!)
Muut sipuli- ja mukulakasvisivut
|
Yleistä narsisseista
Narsissit (suku Narcissus) kuuluvat amarylliskasvien heimoon. Suvun edustajia löytyy luonnonvaraisena eri puolilta Eurooppaa, Lähi-Itää ja Pohjois-Afrikkaa. Suvun lajimäärästä eli siitä, mitkä taksonit ovat lajeja ja mitkä vain alalajeja, risteymiä tai muunnoksia, kiistellään jatkuvasti. Kasvitieteilijät jakavat lajit, joita on yleisimmän käsityksen mukaan noin 50-70, kahdeksaan sektioon. Näistä viljelykasvina meillä tutut narsissit kuuluvat lähinnä Jonguillae-, Narcissus-, Tazettae-, Ganymedes- ja Pseudonarcissi -sektioihin.
Narsissin kukassa on normaalisti kuusi kehälehteä, joista kolme ulommaista ovat verholehtiä ja kolme sisempää terälehtiä, mutta nämä ovat kaikki keskenään lähes samanlaisia; ulommat ovat yleensä vähän sisempiä leveämmät ja pidemmät. Nuppua suojaava suojus- tai tukilehti jää kukan taa ja kuivuu kalvomaiseksi hupuksi kukinnan edetessä. Kukan torvi eli lisäteriö muodostuu kehälehtien sisäpinnasta kasvavista yhteen sulautuneista ulokkeista. Kukan kuusi hedettä ja kolmijakoinen emin luotti eivät ole avonaisessakaan kukassa kovin silmiinpistävät. Narsissien väri muuttuu usein kukinnan edetessä. Tämänkin narsissin kehälehtien väri vaalenee kermankeltaisesta valkoiseksi ja torvi vaalenee voinkeltaiseksi.
Narcissus pseudonarcissus subsp. albescens on monien valkoisten pitkätorvisten lajikkeiden esi-isä, mutta sitä ei tunneta lainkaan luonnosta. Läheisin muoto luonnossa on ilmeisesti tätä pienempi ja vieläkin nuokkuvampi N. pseudonarcissus subsp. moschatus.
Keltanarsissi (N. pseudonarcissus) on Pseudonarcissi-sektion tutuin laji ja sektioon kuuluu näkemyksestä riippuen alle kymmenestä yli kahteenkymmeneen muuta isotorvista narsissilajia mukaan lukien pikkunarsissi (N. asturiensis) ja syklaaminarsissi (N. cyclamineus). Narcissus-sektio puolestaan sisältää valkonarsissin (N.poëticus) ja pienen joukon ryhmiä, jotka joskus katsotaan valkonarsissin alalajeiksi, ja joskus jotkut niistä saavat itsenäisen lajin aseman.
Puutarhakirjallisuudessa mainitaan lajien lisäksi usein muutamia melko varmasti alunperin luonnossa syntyneitä risteymiä, kuten N. x intermedius (nunnannarsissin ja tasetin risteymä) sekä N. x medioluteus, vihkotasetti, joka on valkonarsissin ja tasetin välinen risteymä. Tunnetuin risteymä lienee tähtinarsissi (N. x incomparabilis, kelta- ja valkonarsissin risteymä), joka on ilmeisesti syntynyt sekä luonnossa Etelä-Ranskassa että viljelyssä eri puolilla Eurooppaa useampaan kertaan. Vanhemmassa kirjallisuudessa usein mainittu tärkeä narsissilajikkeiden kantaisä N. hispanicus on tämänhetkisen tietämyksen mukaan N. pseudonarcissus subsp. major, ja N. moschatus puolestaan N. pseudonarcissus subsp. moschatus.
Koska taksonomia on hankalaa ja konsensuksen saavuttaminen sen suhteen näyttää olevan epätodennäköistä, on helpompaa käyttää muunlaisia ryhmittelyjä etenkin puhuttaessa puutarhassa viljellyistä, lähes poikkeuksetta risteymäperäisistä taksoneista. Royal Horticultural Society ylläpitää narsissien lajikerekisteriä ja sen yhteydessä käytettävä lajikeryhmittely on kätevä apu kaikille narsisseista kiinnostuneille. Rekisteri on jo sata vuotta vanha, ja siinä käytettävä luokittelu on vuosien mittaan muuttunut paljon. RHS:n sivuilta löytyy mm. tämänhetkinen luokittelu ja narsissien lajikerekisteri, The International Daffodil Register and Classified List, josta lajikkeita voi hakea ja saada selville esimerkiksi missä ja koska ne ovat syntyneet. Myös American Daffodil Societyn DaffSeek-tietokanta on tässä kätevä ja ehkä jopa vähän käyttäjäystävällisempi.
Jalostuksen historiaa
Narsissien määrätietoinen jalostus alkoi toden teolla 1800-luvun puolivälin jälkeen Isossa-Britanniassa, mutta vanhempiakin lajikkeita tunnetaan jonkin verran. Monet kaikkein vanhimmat, ennen 1800-lukua syntyneet ja edelleen viljelyssä olevat lajikkeet ovat kerrannaisia. Kerrannainen kukka on varhaisista ajoista lähtien kiinnittänyt huomiota eri puutarhakasvisuvuissa, eikä narsissi ole poikkeus tästä. Vanhimmat lajikkeet ovat tyypillisesti enemmän sattuman kuin tietoisen jalostuksen tuotteita. Ensimmäiset tarkoitukselliset narsissien risteytykset teki ilmeisesti D. Herbert 1820-luvulla sen osoittamiseksi, että eräät luonnossa kasvavat narsissitaksonit olivat risteymiä eivätkä lajeja (Gorer 1970). Herbert nimesi seuraavan parinkymmenen vuoden aikana joitakin risteymiään lajikkeiksi.
Kolme "vaaleanpunaista" narsissia ikäjärjestyksessä: vasemmalta Pink Pride (1970), Salome (1958) ja Mrs R. O. Backhouse (pre 1921). Alla valkonarsissi, johon vertaamalla on helppo huomata, että myös valkoinen väri on torvinarsisseissa jokseenkin aina vähemmän puhdas ja näyttävä kuin valkonarsisseissa.
Pitkään oli ymmärretty, että jälkeläisten ominaisuudet syntyvät jollain tavalla vanhempien ominaisuuksien yhdistelmistä. Erilaisia vanhempia voitiin tarkoituksella risteyttää, ja jälkeläisistä etsiä erilaisia ominaisuuksia. Kyse oli aluksi kuitenkin paljolti yrityksen ja erehdyksen kautta etenemisestä. Kasvien ja muiden eliöiden ominaisuuksien perinnöllisyyttä alettiin nimittäin ymmärtää tarkemmin vasta, kun Gregor Mendel selvitti nykyään mendelistisenä periytymisenä tunnetut periaatteet 1860-luvulla (tosin niiden arvo ymmärrettiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin). Hyvin samoihin aikoihin evoluutioteoria sai laajempaa kannatusta Charles Darwinin ja A.R. Wallacen näkemysten saadessa julkisuutta 1850-luvun loppuvuosina. Klassisen kasvinjalostuksen voisi katsoa syntyneen näiden ideoiden pohjalta 1800-luvun loppupuoliskolla tai 1900-luvun alussa. Tänä päivänä voidaan katsoa monen kasvisuvun kohdalla siirrytyn klassisesta moderniin kasvinjalostukseen, joka käyttää hyväkseen erilaisia molekyylibiologian ja biotekniikan menetelmiä.
Narsissien, kuten muidenkin puutarhakasvien, jalostuksessa on nähtävissä historian saatossa erilaisia suuntauksia ja ihanteita, ja eri jalostajat ovat keskittyneet eri aikoina erilaisten jalostustavoitteiden saavuttamiseen. Narsissin klassisen jalostuksen alkuaikoina 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkuvuosina keskityttiin eri väristen, kestävien, elinvoimaisten ja kirkasväristen narsissien luomiseen erilaisia isotorvisia ja tähti- ja valkonarsisseja risteyttämällä. Iso-Britanniassa oli hieman tulppaanikuumetta vastaava "narsissikuume" 1800-luvun loppupuolelta alkaen ja jatkuen aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Tällöin uusien lajikkeiden sipulien hinnat Iso-Britanniassa nousivat melkoisen korkealle, nykyrahassa satoihin ja tuhansiin, jopa kymmeniin tuhansiin puntiin. Ilmiö oli hollantilaista tulppaanikuumetta paljon lievempi ja tulppaanikuumeen markkinaromahdusta vastaavaa tilannetta ei narsissin suhteen koskaan syntynyt. Sipulien korkea markkina-arvo kuitenkin innoitti narsissien jalostusta.
Vasemman kuvan Salome on viisikymmentäluvun vaaleanpunatorvisista narsisseista edelleen yksi yleisimmin saatavilla olevia. Oikealla parikymmentä vuotta nuorempi Pink Pride, jonka vaaleanpunainen on jo aivan toista luokkaa kuin Salomella.
Vaaleanpunainen torvi valkoisten kehälehtien kanssa yhdistettynä oli jalostuksen tavoitteena jo 1900-luvun alkupuolella, mutta tavoitteen saavuttaminen ja yhdistäminen muihin haluttuihin ominaisuuksiin vei aikaa. Eräs vanhimmista vaaleanpunatorvisista lajikkeista, Mrs R. O. Backhouse, joka tuli tunnetuksi 1920-luvulla, on edelleen yleisimmin viljeltyjä, vaikka sen kehälehdet ovat uudempiin lajikkeisiin verrattuna kapeat ja varsin tuulenpyörittämän näköiset. Vuonna 1951 M. Jefferson-Brown kirjoitti kirjassaan "The Daffodil", että vaaleanpunatorvisissa lajikkeissa on vielä kovasti parantamisen varaa, mutta monet jalostuksen tavoitteet olivat jo lähellä toteutumista. Useat klassiset vaaleanpunatorviset lajikkeet ovatkin peräisin 50-luvun loppupuolelta ja 60-luvulta, kuten 'Salome', joka on tunnetun irlantilaisen jalostajan J.L. Richardsonin lajike vuodelta 1958. Salomessakin on vielä tätä parantamisen varaa, sillä sen vaaleanpunainen torvi ei ole väriltään järin puhdas.
Oranssin kukan värin siirtäminen valkonarsissin lyhyen torven kapeasta reunuksesta koko ison torven väriksi oli myös työlästä, ja oranssi väri kesti alkuaikoina huonosti aurinkoa. Tämä on edelleen nähtävissä esimerkiksi hollantilaisessa, aika pienitorvisessa lajikkeessa 'Professor Einstein' (ks. kuvat alla) vuodelta 1946. Tällöin oli jo saatavilla myös väriltään paremmin kestäviä lajikkeita, mutta huonosta värin kestosta huolimatta Professor Einstein -lajiketta myydään edelleen runsaasti. Iso- ja oranssitorvinen narsissi oli pitkällisen jalostuksen tuote ja yksi ensimmäisiä "kunnollisia" tällaisia lajikkeita oli 1923 ensimmäisen kerran esitelty lajike Fortune, jonka yksittäisten sipulien hinnat olivat alkuaikoina varmaankin narsissin historian korkeimpia. Tämän päivän lajikkeisiin verrattuna sen torvi ei kyllä ole oikeastaan ollenkaan oranssi.
Vasemmassa kuvassa narsissilajikkeen Professor Einstein kukka on juuri avautumassa toukokuun 3. päivä puolenpäivän aikaan. Torven väri on hyvin kirkas Keskellä sama kukka kyseisenä iltana, värin kirkkaus ei näy yhtä hyvin kuin aamulla koska aurinko ei enää paista suoraan kasvupaikalle. Seuraavaksi kyseinen kukka toukokuun 6. päivä eli kolmen aukiolopäivän jälkeen. Oranssin torven haalistuminen on selvää, vertaa sitten kumpaan aiempaan kuvaan tahansa. Viimeinen kuva hyvin aurinkoiselta toukokuulta 2009.
Väri on säilynyt kirkkaimpana torven reunoilla. Lajike on isotorvisten narsissien ryhmässä lyhyttorvisimmasta päästä, torven pituus lienee juuri ja juuri isotorvisten lajikkeiden mittoihin riittävä eli kolmanneksen kehälehtien pituudesta. Toisinaan Professor Einstein listataan pienitorviseksi lajikkeeksi, mutta lajikerekisterin mukaan lajike on isotorvinen. Lajikkeella on hyvin puhtaan valkoiset kehälehdet, joiden kontrasti vasta-avautuneen kukan torven kanssa lienee syynä lajikkeen suosioon sen vioista huolimatta.
Tasettia jalostettiin innolla jo aivan 1900-luvun alussa leikkokukaksi. Kiinnostus pienempiin narsisseihin, kuten syklaami-, nunnan- ja orkideanarsisseihin, kasvoi vasta melko myöhään ja monet lajikkeet ovat seitsemänkymmentäluvulla tai sen jälkeen syntyneitä. On hauska huomata, miten vaikea puutarhakasvien suosion kehityssuuntaa on ennustaa, sillä vielä 60-luvun loppupuolella (Gorer 1970) ajateltiin, että kääpiölajikkeet ovat kuriositeetteja, joilla ei ole juuri tulevaisuutta. Kääpiönarsissit tuntuvat olevan edelleen myötätuulessa ja etenkin virvanarsissi on saanut entistä enemmän huomiota viime vuosikymmeninä.
Muita erityisiä narsissityyppejä, joita on aikain saatossa jalostettu, ovat ns. "reverse bicolor" eli käänteisväriset narsissit. Niissä torven ja kehälehtien värit ovat "väärin päin" esimerkiksi niin, että torvi on valkoinen ja kehälehdet keltaiset. Toinen viime vuosina kiinnostusta herättänyt tyyppi ovat kukan kehittyessä voimallisesti värejä vaihtavat (toned) narsissit. Useimpien narsissien värit kirkastuvat tai vaalenevat kukinnan kuluessa, mutta näillä lajikkeilla se on erityisen rajua ja silmiinpistävää. Narsissin jalostuksen historiasta löytyy kattavasti tietoa M. Jefferson-Brownin kirjasta Narcissus (1991).
Rekisteröityjä narsissilajikkeita oli kolmekymmentäluvulla noin 6000 (Bowles 1985), v. 1948 yli 8000 (Jefferson-Brown 1951) ja nykyään yli 20 000 (DaffSeek 2008). Tämän hetken meikäläisistä valtalajikkeista pääosa on toisen maailmansodan jälkeen syntyneitä lajikkeita Englannista, Irlannista ja Hollannista, mutta mukaan mahtuu myös mm. yhdysvaltalaisia syklaami- ja nunnannarsisseja. Myös jotkut hyvin vanhat narsissilajikkeet ovat pitäneet pintansa ja esimerkiksi 1800-luvun lajikkeita ja alkuperältään tuntemattomia, vieläkin vanhempia lajikkeita on edelleen joko kaupallisesti saatavilla tai elelee vanhoissa puutarhoissa aika monta. American Daffodil Society on listannut historiallisiksi lajikkeet, jotka on tunnettu v. 1940, muissa yhteyksissä ikärajana on pidetty usein viittäkymmentä vuotta. Itse katsoisin että ikäraja pitäisi olla aika korkea, sillä jos jätän laskuista tarkoituksella "historiallisina" ostetut lajikkeet, 50 vuoden ikärajan ylittäviä lajikkeita on ollut omassa puutarhassani yli 20 ja 1940 tunnettuja lajikkeitakin on kymmenkunta. Nämä ovat iästään huolimatta hyvin yleisesti saatavilla olevia lajikkeita. On kuitenkin selvää, että monia uudempiakin "vanhoja" lajikkeita uhkaa häviäminen, ja esimerkiksi kolmekymmentäluvun 6000 lajikkeesta moni on varmasti jo kadonnut. Harvinaisuuksia kannattaa siis suojella.
RHS:n luokittelu tuntee (v.2008) 13 lajikeryhmää. Ne on suomennettu ja listattu lähes sellaisenaan mukaan myös Viljelykasvien nimistön uusimpaan (2012) painokseen (toim. E. Räty), mikä selkeyttää suomenkielistä nimistöä jo varsin mukavasti. Ainoastaan ryhmälle 11 ei ole suomenkielistä yhteisnimeä ja ryhmät 12 ja 13 on yhdistetty suomenkielisessä versiossa.
Lajikeryhmät:
- Torvinarsissit (Trumpet daffodil cultivars)
- Isotorviset (Large-cupped daffodil cultivars
- Pienitorviset (Small-cupped daffodil cultivars)
- Kerrannaiset (Double daffodil cultivars)
- Triandrus-ryhmä, orkideanarsissit (Triandrus daffodil cultivars)
- Cyclamineus-ryhmä, syklaaminarsissit (Cyclamineus daffodil cultivars)
- Jonguilla-ryhmä, nunnannarsissit (Jonquilla and Apodanthus daffodil cultivars)
- Tazetta-ryhmä, tasetit (Tazetta daffodil cultivars)
- Poeticus-ryhmä, valkonarsissit (Poeticus daffodil cultivars)
- Bulbocodium-ryhmä, virvanarsissit (Bulbocodium daffodil cultivars)
- Split-corona daffodil cultivars
- Kauluskukkaiset, kaulusnarsissit (Collar daffodils)
- Perhoskukkaiset, perhosnarsissit (Papillon daffodils)
- Muut narsissiristeymät (Other daffodil cultivars)
- Muut narsissilajit (Daffodils distinguished solely by botanical name)
Narsissilajikkeen rekisterimerkintä näyttää tyypillisesti tällaiselta: Pink Pride, 2 W-WPP. Tämä tulkitaan niin, että numero tarkoittaa tietenkin lajikeryhmän numeroa, ja kirjaimet viittaavat kehälehtien (kirjaimet ennen väliviivaa) ja torven (kirjaimet väliviivan jälkeen) väreihin. Sekä kehälehtien että torven väriä voi kuvata jakamalla ne kolmeen vyöhykkeeseen. Kehälehtien väriä kuvattaessa ensimmäinen kirjain viittaa kehälehtien ulkoreunaan, toinen keskialueeseen, ja kolmas torven tyveen. Torven värissä puolestaan ensimmäinen kirjain kuvaa torven tyven väriä, toinen keskiosan ja kolmas sen reunan väriä. Jos jompi kumpi on selvästi yksivärinen, yksi kirjain riittää. Pink Priden kehälehdet ovat kauttaaltaan valkoiset (W=white), ja sen torven tyvi on myös valkoinen, mutta torven keskiosa ja etenkin ulkoreuna ovat vaaleanpunasävyiset (WPP, P= pink). Muut mahdolliset värilyhenteet ovat vihreä G, keltainen Y, oranssi O ja punainen R. Näiden eri sävyjen erottelua rekisterilyhenne ei sisällä, mutta lajikekuvaus saattaa sisältää tarkemman kuvauksen väristä joko sanallisesti tai RHS:n värikartan mukaisesti. Rekisterimerkintä sisältää yleensä myös jalostajan tai rekisteröijän nimen ja rekisteröintivuoden. Narsissien lajikenimistössä on jonkin verran sekavuutta, sillä vaikka periaatteessa yhdellä nimellä tulisi aina olla olemassa yksi lajike ja tämän voisi sanoa olevan koko rekisteröinnin päätarkoitus, niin tästä säännöstä on ajoittain jopa tietoisesti poikettu.
Ryhmään yksi luetaan lajikkeet, joiden kukan torvi on pidempi tai yhtä pitkä kuin kehälehdet. Tässä ryhmässä keltanarsissin piirteet ovat aika selviä ja lajikkeista monet ovat helppoja puutarhakasveja. Etenkin pienemmissä lajikkeissa saattaa kuitenkin olla vaativampien narsissilajien ominaisuuksia. Ryhmässä kaksi torven pituus on enemmän kuin kolmanneksen kehälehtien pituudesta, mutta niitä lyhyempi, ja ryhmässä kolme torven pituus on lyhyempi kuin kolmanneksen kehälehtien pituudesta. Ryhmissä 1-3 kukkia on vain yksi per kukkavarsi. Valtaosa rekisteröidyistä narsissilajikkeista kuuluu ryhmiin 1-3, ja erityisesti ryhmä kaksi on hyvin suuri. M. Jefferson-Brownin (1991) mukaan tämä johtuu osittain siitä, että narsissien risteyttämisessä syntyvä elinvoiman lisäys näkyy usein suoraan kukkatorven pitenemisenä. Taustalla lienee se, että kukkatorven pituutta määräävät geenit ovat ilmeisesti additiivisia. Sen perusteella olisi ymmärrettävää, että valtaosa risteymäjälkeläistöistä osuu kukkatorven pituudeltaan ryhmän kaksi alueelle.
Näihin alkupään suuriin ryhmiin kuuluvat ne narsissit, joita useimmat meistä pitävät "oikeina" ja tyypillisinä narsisseina. RHS:n nimitykset eivät ota kantaa siihen, mihin taksonomiseen ryhmään lajikeryhmittelyn kategorioiden 1-3 lajikkeet kuuluisivat. Ryhmän kaksi tavallisissa lajikkeissa tähtinarsissin ja torvinarsissin piirteet ovat tyypillisiä, mutta muitakin lajeja saattaa ryhmän esi-isistä löytyä. Monet ryhmän kolme lyhyttorviset narsissit saattavat olla perimältään lähimpänä valkonarsisseja, vaikka myös muilla lajeilla on osuutta ryhmän perimässä. Valkonarsissin vahvan vaikutuksen vuoksi ryhmän kolme lajikkeet ovat pääasiassa hieman myöhemmin kukkivia kuin ryhmien yksi ja kaksi edustajat.
Kerrannaiskukkainen narsissilajike Tahiti käy myös leikkokukasta. Sen sukupuusta löytyy monia tuttuja lajikkeita.
Monet kerrannaisten narsissien kukat ovat painavia ja varsinkaan vanhemmat, isokukkaiset lajikkeet eivät tahdo pysyä pystyssä, sillä ne ovat usein aika korkeita ja hentovartisia. Ongelma pahenee sateisella säällä. Vanhoissa kerrannaisissa lajikkeissa on toki pienikukkaisia tai vain osittain kerrannaisia lajikkeita, jotka kukiltaan kevyempinä pysyvät pystyssä paremmin. Toinen ongelma sekä vanhoilla että moderneilla kerrannaisilla narsisseilla on kukkien kehityksen jääminen toisinaan epätäydelliseksi viileässä ja sateisessa säässä. Kukkavarret nousevat maasta ilman nuppua tai kukat jäävät pieniksi, avautuvat vain osittain tai niiden kerrannaisuus jää vaillinaiseksi. Vanha, vasta kesäkuun puolella kukkiva kerrannainen valkonarsissi 'Flore Pleno' on erityisen taipuvainen erilaisiin nuppujen kehityksen ongelmiin ja kukat kehittyvät täydelliseksi harvoin. Syyksi on ajoittain epäilty virusta, mutta joidenkin lähteiden (mm. Rees 1972) syynä olisivat pääosin sääolot. Nuppujen kuivuminen on Reesin mukaan tyypillistä silloin ja sellaisilla paikoilla, missä sääolot ovat äärevät ja vaihtelevat lämpötilan ja kosteuden suhteen. Oma havaintoni on, että kyseinen lajike onnistuu kukkimaan lähinnä viileinä ja kosteina keväinä, päinvastoin kuin useimmat muut kerrannaiset narsissilajikkeet.
Hyvin moni moderneista kerrannaisista narsisseista on puolikerrannaisen ja sinänsä varsin mitättömän 'Falaisen' (1945) jälkeläisiä. Kerrannaiskukkaisten narsissien jalostus on ollut hankala, koska kukista puuttuu enemmän tai vähemmän kokonaan heteet ja emit. Osittaisia tai jopa normaalejakin heteitä ja emejä löytyy eri lajikkeiden kerrannaislehtien piiloista satunnaisesti silloin tällöin, joten joskus kerrannaisetkin lajikkeet voivat tuottaa siemeniä tai itävää siitepölyä. 'Falaise', joka on kerrannaiskukkaisen vanhan 'Mary Copeland' -lajikkeen ja todennäköisesti valkonarsissin risteymä tai 'Mary Copelandin' itsepölytysjälkeinen, on vain puolikerrannainen ja sen kukista löytyy myös normaaleja, toimivia heteitä ja emi. Falaise tuottaa siementä melko normaalisti, mutta silti sen kautta kerrannaisuus periytyy jälkeläisille. Risteytettynä erilaisten yksinkertaisten narsissien kanssa 'Falaise' on tuottanut täysin kerrannaiskukkaisia jälkeläisiä, joista on valittu monia uusia lajikkeita.
Ryhmiin 5-10 kuuluvat lajikkeet, joissa on ryhmän nimen mukaisen lajin tai sektion piirteet selvästi näkyvissä. Ne siis yleensä muistuttavat kantalajiaan vielä niin paljon, että ne voi tunnistaa ko. lajin jälkeläisiksi. Orkideanarsissin kukkavarressa on tavallisesti kaksi tai useampia kukkia. Tyypillisellä orkideanarsissilla kukat ovat nuokkuvat, torvi on keskipituinen, pyöreän kuppimainen ja kehälehdet ovat jonkin verran taakääntyneet. Orkideanarsissit eivät ole kaikkein elinvoimaisimmasta päästä narsisseja, ja saatavilla on yleensä meillä vain kourallinen lajikkeita. Puutarhassa orkideanarsissit ovat hieman talvenarkoja, vaativat hyvin kuivuvaa ja yleensä ottaen lämmintä paikkaa, mutta mahdottoman vaativia ne eivät missään tapauksessa ole. Nunnannarsisseilla on tavallisesti enemmän kuin yksi, tyypillisesti 2-3 suhteellisen pientä kukkaa kussakin kukkavarressa, kukat ovat tuoksuvia, terälehdet eivät ole taakäänteiset ja lehdet ovat hyvin kapeat. Lajikkeet ovat talvenkestävyydeltään hyvin vaihtelevia. Meillä kannattanee kokeilla nunnannarsissistakin etenkin niitä lajikkeita, joiden sukupuusta löytyy myös kestävämpiä narsissilajeja.
Narsissilajike Little Witch luetaan syklaaminarsisseihin. Ryhmän tyypillisiä piirteitä ovat kehälehtien enemmän tai vähemmän voimakas taakäänteisyys ja kukkien sijainti kukkavarsissa yksittäin.
Taseteilla terälehdet eivät myöskään ole taakäänteiset ja kukat ovat aika pieniä ja tuoksuvia, mutta kukkia on yleensä enemmän kuin kolme per kukkavarsi ja lehdistö on nunnannarsisseja rotevampaa. Tasetit ovat kotoisin Välimeren seudulta ja vaikka niitä on jalostettu paljon Iso-Britanniassa, ne ovat meillä hyvin arkoja ja hyötyisivät myös kuivasta, lämpimän paahteisesta kaudesta kesällä. Samoin kuin nunnannarsissin lajikkeissa, näissäkin saattaa löytyä meillä paremmin ja huonommin menestyviä lajikkeita riippuen mitä lajeja lajikkeen esivanhemmista löytyy. Meillä vihkotasettina (N. x medioluteus) tunnetut tasetin ja valkonarsissin risteymät kuuluvat pääasiassa tähän ryhmään ja voivat menestyä kohtuullisesti hyvällä paikalla.
Valkonarsisseilla kukkavarsissa yksittäin olevien tuoksuvien kukkien kehälehdet ovat puhtaan valkoiset, kukan torvi on lyhyt ja siinä on yleensä vihreää tai vihertävää väriä. Torven reuna on tyypillisesti oranssi tai punertava. Valkonarsissit kukkivat suhteellisen myöhään ja viljelyssä on meillä lähinnä vanhoja perinteisiä lajikkeita, jotka ovat meillä kestäviä ja jo kauan sitten paikkansa ansainneet. Ryhmän lajikkeet, joita lienee ylipäätään olemassa joitakin satoja, ovat maallikon silmään hyvin selvästi valkonarsissin näköisiä ja viljelyltään sen kaltaisia. Monet vanhat, lajikenimellä, muotona tai muunnoksena tunnetut valkonarsissit ovat ilmeisesti luonnosta löydettyjä.
Virvanarsissit eivät ole meillä kovin talvenkestäviä, mutta lämmin, kesällä kuivuva seinänvieruspaikka saattaa osoittautua sopivaksi.
Ryhmä 11 on jälleen ryhmä johon voi päätyä minkä tahansa lajin jälkeläislajikkeita, vaikka valtaosa lajikkeista on lähinnä tähtinarsisseja ja varsin helppoja kasvattaa. Näillä lajikkeilla kukan torvi on eri tavoin jakautunut liuskoiksi. Kaulusnarsisseilla liuskat osuvat aina samalle kohtaa kuin liuskan takana oleva kehälehti eli niiden kanssa päällekkäin, ja perhosnarsisseilla liuskat osuvat kehälehtien välin kohtaan. Perhosnarsissilajikkeita on ainakin toistaiseksi paljon vähemmän kuin kaulusnarsisseja. Ryhmän neljä kerrannaisten narsissien kanssa nämä muodostavat joukon narsissilajikkeita, jotka eivät oikeastaan näytä narsisseilta, joten kaikki eivät niiden eksotiikasta pidä.
Ryhmä 12 sisältää ne narsissilajikkeet, joita ei voi sijoittaa mihinkään muuhun ryhmään. Tänne päätyvät siis aika erikoiset narsissilajikkeet, mutta tästä pienestä ryhmästä löytyy myös tuttuakin tutumpi pikkuinen Tete-a-Tete (oikea kirjoitusasu lienee Tête-à-Tête), jota myydään keväisin kausikasvina ruukussa. Tämä tuttu pikkunarsissi on Cyclataz-lajikkeen jälkeläinen, ja Cyclataz nimensä mukaisesti oli syklaaminarsissin ja tasettilajike Soleil d'Orin risteymä. Huolimatta hieman eksoottisista vanhemmistaan Tete-a-Tete on varsin kestävä ja helppo kasvi puutarhassa, ja monessa puutarhassa tätä pikkunarsissia onkin runsaasti viettämässä pulskia eläkepäiviä lyhyen ruukkukasviuran jälkeen. Tete-a-Tete on syntynyt neljäkymmentäluvulla (rekisterivuosi 1949), joten lajikkeenakin se on pysynyt pinnalla jo yli puoli vuosisataa.
Moni vakavamielinen puutarhaharrastaja halveksuu tätä puutarhojemme taatusti tavallisinta kääpiönarsissia. Turhanpäiväistä elitismiä! Tête-à-Tête on sitkeä, voikukkien kanssa voitokkaasti taisteleva, luotettavasti kukkiva ja aikainen pikkunarsissi, joka on edukseen esimerkiksi laikkuina idänsinililjan seurassa tai johonkin sopivaan kivenkoloon tuikattuna.
Meillä Suomessa narsissien viljelyohjeissa ja puutarhamyymälän kylteissä puhutaan pääasiassa tähti-, torvi- ja kivikkonarsisseista (jotka usein ovat syklaami- tai nunnannarsisseja) sekä ehkäpä lisäksi taseteista ja orkideanarsisseista. Kuten ryhmien kuvauksissa on jo tullut ilmi, ryhmistä 1-3 sekä 11 meillä myytävät lajikkeet ovat pääasiassa kantalajeiltaan tähti- ja keltanarsisseja. Ryhmästä 4 myydään meillä tähti- ja keltanarsissien lisäksi yleisesti ainakin tasetteja ja valkonarsisseja. Kuitenkin esimerkiksi ryhmään yksi tai kaksi luettavan narsissin perimässä voi olla runsaasti syklaaminarsissia, joten sen kasvupaikkavaatimukset, koko ja kukinta-aika voivat olla aivan toista kuin ryhmän tyypillisemmillä jäsenillä, joiden vanhemmat ovat kelta- ja tähtinarsisseja. Vaikka toisaalta luokittelu RHS:n tapaan on kätevä ja helppo käyttää, puoltavat viljelyvaatimusten erot kantalajiin perustuvan luokittelun tarpeellisuutta. Lajikkeen kantalajeista voi löytyä tietoa RHS:n rekisteristä taikka näppärästi usein myös American Daffodil Societyn sponsoroimasta DaffSeek-tietokannasta, jossa lajikkeiden vanhemmat on usein listattu useita sukupolvia taaksepäin. DaffSeekissa on myös runsaasti valokuvia narsissilajikkeista ja lajikkeita voi hakea korkeuden ja kukinta-ajan mukaan.
Yleistä narsissien puutarhakasvatuksesta
Tavallisimmat narsissimme ovat sipuli- ja mukulakasveista hoitovaatimuksiltaan helpommasta päästä ja kuuluvat puutarhan peruslajistoon. Kelta- ja valkonarsissi pärjäävät meillä pitkään ihan omine nokkineen esimerkiksi autiotalojen pihoilla. Vaikka kukinta taantuu hoidon puutteessa, kasvi voi säilyä elossa vuosikymmeniä. Kelta- ja tähtinarsissit sekä valkonarsissi ovat Suomessa melko talvenkestäviä ja monet syklaaminarsissiryhmän lajikkeetkin tuntuvat pärjäävän mukavasti. Nunnan- ja orkideanarsissit ja erityisesti tasetit ovat talvenarempia. Talvisuojaus ja lämmin paikka esimerkiksi rinteessä on näille eduksi.
Narsissit eivät ole turhan tarkkoja maan laadusta ja pH:sta, vaan niille kelpaa yleensä tavallinen läpäisevä puutarhamaa. Kestävimmät narsissit menestyvät myös multavassa savimaassa, kunhan vältetään seisovaa vettä. Narsissin sipulit kuuluu istuttaa syvälle ja siksi sen juuristokin on syvällä. Suurisipulisimpien sipulien pohja tulisi tulla parinkymmenen sentin syvyyteen ja pienikokoisempienkin 7-10 cm syvälle. Vaativimmille narsisseille maan tulisi olla syvämultaista: hyvää maata pitäisi olla tarjolla parin lapionpiston verran eikä tiivistynyttä pohjamaata saisi tulla vastaan. Paikan pitäisi olla aurinkoinen tai vain lievästi varjoisa keväällä ja alkukesällä. Myöhemmin kasvukauden mittaan varjostusta voi olla enemmän, mutta mitä enemmän lehdistö saa aurinkoa, sitä paremmin narsissit jatkossa kukkivat.
Useimmat narsissit nauttivat kohtuullisesta kosteudesta kesälläkin toisin kuin esimerkiksi tulppaanit, mutta ne eivät pidä talvimärkyydestä eli talvella kasvupaikalla seisovasta vedestä. Talvimärkyys on tappavaa lähes kaikille sipuli- ja mukulakasveille, joten kasvupaikan salaojituksesta ja veden kulkeutumisesta pois syksyllä ja talvella on huolehdittava. Huhti-kesäkuussa kosteutta saa olla melko reippaasti, erityisesti kasvun alkamisesta kukinnan loppuun. Kuivina keväinä ja alkukesinä kastelu voi olla tarpeen. Narsissit ovat luonnossa pääasiassa kosteiden paikkojen kasveja ja kasvupaikka saisi olla ainakin normaalikostea tai jopa keskimääräistä kosteampi, kunhan vain talvimärkyys ei ole riesana eikä maa ole niin tiivistä tai märkää, että juurilta loppuu happi. Virvanarsissit ja tasetit kaipaavat paljon kosteutta aktiivisen kasvun aikaan, mutta myös selkeää kuivaa kautta kesällä lehtien kuihduttua. Syklaami- ja orkideanarsissit sekä nunnannarsissit näyttävät viihtyvän kohtuullisen hyvin kesäksi kuivuvilla, mutta ei rutikuivilla paikoilla. Valko-, tähti- ja etenkään keltanarsisseilla ei ole kesän kuivan kauden vaatimusta, vaan ne usein taantuvat, mikäli kasvupaikka on kesällä liian kuiva ja paahteinen.
Vaativampia narsisseja kannattaa lannoittaa niiden aktiivisen kasvukauden aikana, kasvukauden alusta ainakin kukinnan loppuun saakka esimerkiksi tavallisella puutarhan kastelulannoitteella. Jos kemiallinen lannoitus ei sovi hoitopolitiikkaan, voi esim. rakeistetusta kanankakasta tehdä sopivan liuoksen. Kastelulannoitus olisi hyödyksi siksi, että maa on keväällä vielä aika kylmää ja usein meillä ei juurikaan sada kevään aikana. Pintaan levitetyt kemialliset tai orgaaniset lannoitteet eivät välttämättä ehdi liueta ja kulkeutua juurten ulottuville ajoissa, koska sipulikasvien juuristo on pääasiassa aika syvällä. Toisaalta jos lannoitteen levittää pintaan jo syksyllä, voivat loppusyksyn ja talven sateet viedä ravinteet mennessään. Narsissin tai muidenkaan kasvien sipulit ja mukulat eivät saisi tulla kosketuksiin huonosti maatuneen kompostin tai kanan- ja karjanlannan kanssa, mutta muuten ne sopivat maan parannukseen esimerkiksi maan pintakerrokseen levitettynä. Hyvässä maassa ja hyvällä kasvupaikalla ainakin tavallisimmat narsissit pärjäävät usein hienosti ilman lannoitusta, kunhan maan laadusta pidetään huolta, mutta kasvu, kukinta ja lisääntyminen nopeutuvat lannoituksen avulla. Osa uudemmista vaativista tai muuten hankalista lajikkeista suorastaan vaatii lannoitusta jaksaakseen kukkia, omassa puutarhassani olen ollut huomaavinani että etenkin orkideanarsissit ja muutamat kerrannaiset lajikkeet hyötyvät lannoittamisesta.
Narsissin lehtien on annettava lakastua rauhassa kukinnan jälkeen, mikäli niiden halutaan kukkivan vuodesta toiseen. Toisin kuin joskus neuvotaan, lehtiä ei pitäisi letittää tai muuten rullata kasaan, sillä ne taittuvat, joutuvat varjoon ja kuolevat tällaisen operaation jälkeen aika äkkiä. Tämä rajoittaa hieman narsissien käyttöä, koska lehdet säilyvät vihreänä pitkälle heinäkuuhun. Kukkien kerääminen maljakkoon ei heikennä sipulien seuraavan vuoden kukintaa nimeksikään, kunhan lehdet jätetään rauhaan.
Narsissien lehdissä näkyy toisinaan epäilyttäviä vaaleita, valkoisia, hopeanharmaita tai kellertäviä pitkittäisraitoja. Tavallisimmat virusoireet ovat tämän näköisiä, mutta virustartuntaa ei kotikonstein juuri voi varmuudella diagnosoida. Parasta on hävittää oireilevat kasvit heti alkuunsa. Toisaalta voi myös tehdä sen päätöksen että virusten kanssa eletään; tällöin ei kuitenkaan ole reilua antaa kasvejaan muille harrastajille ilman varoitusta mukana todennäköisesti tulevasta viruksesta. Lieväkin virustartunta heikentää useimmilla kasveilla sekä elinvoimaa että kukintaa ja voi aiheuttaa erilaisia epämuodostumia ja kirjavuutta kukissa ja lehdissä.
Maailmalla ja ilmeisesti meilläkin ainakin kaupallisessa narsissinsipulien viljelyssä (Siivonen 1957) yksi ongelmallinen tuholainen on narsissikärpänen (Merodon equestris). Se on kukkakärpäslaji, joka toukat elävät narsissien ja muutamien muidenkin lähisukuisten sipulikasvien sipuleissa kaivellen niihin käytäviä, joissa homeetkin viihtyvät. Yksi naaras voi levitellä munia kymmenien sipulien tuhoksi. Narsissikärpästä torjutaan Iso-Britanniassa (Jefferson-Brown 1991) parhaiten siten, että estetään toukkien pääsy ruokapöytään. Kärpänen munii alkukesällä lehdistön lakastuessa maahan kasvin lähelle, ja toukat pääsevät sipuliin kuivuvien lehtien tai niiden jättämän maakäytävän kautta. Jos narsissikärpästä epäillään pahanteosta, voidaan lakastuvat lehdet nyhtää irti sipulista ja levittää uutta multaa maan pintaan niin, että maahan jäänyt sipuliin johtava "reikä" peittyy. Myös pelkkä maan haraaminen kasvien tyvelle voi auttaa. Tämän menetelmän teho Suomessa riippunee siitä, mihin aikaan narsissin elinkiertoa kärpäset ovat liikkeellä. Toukat talvehtivat sipuleissa ja voivat siis kulkeutua myytävien sipulien mukana. Ankeroisten torjunnassa käytettävä kuumavesikäsittely tappaa myös narsissikärpäsen toukat.
Narsissien nostaminen, jakaminen ja harventaminen
Narsissit tekevät viihtyessään runsaasti sivusipuleja ja lisäys sivusipuleista on tavallisesti helppoa. Jotkut lajit ja lajikkeet voivat tehdä myös itävää siementä, mutta monessa tapauksessa pulleasta siemenkodasta ei löydy ensimmäistäkään siementä. Kehitys siemenestä kukkivaksi kasviksi kestää vähintään viitisen vuotta. Jos tarkoituksena ei ole kasvattaa siemenjälkeläistöjä, jotka ovat ominaisuuksiltaan useimmiten vaihtelevia ja ehkä jopa mielenkiintoisia, kukkavarret kannattaa poistaa kukinnan jälkeen.
Tavalliset, hyvin kasvavat torvi- ja tähtinarsissilajikkeet on jaettava tyypillisesti 3-5 vuoden välein. Mitä pidemmälle jalostetusta lajikkeesta on kyse, sitä useammin ne vaativat nostamista ja jakamista. Kun kukinta vähenee ja narsissi tuottaa pääasiassa lehtiä, on jo kiire jakaa sipulit ja istuttaa ne harvempaan. Varmin tapa seurata narsissien jakotarvetta on pitää silmällä narsissipehkon vuosittaista kukkalukua ja kukkien kokoa. Kun kukkaluvun nousu pysähtyy ja kukat pienenevät tai viimeistään kukkien määrän alkaessa laskea on aika harventaa sipulit. Paras aika nostaa ja jakaa narsisseja on kesällä pian lehtien kuihduttua, koska uusi juuristo alkaa kehittyä hyvin aikaisin, valkonarsissilla jopa jo ennen lehtien kuihtumista, ja sen vahingoittamista olisi vältettävä. Käytännössä narsissit on helpointa jakaa kun lehdet ovat vielä sen verran vihreitä että eivät irtoa sipuleista käsitellessä, sillä lehtien kuihduttua on hankala muistaa missä sipulit olivat ja nähdä, tuliko koko mätäs ylös vai jäikö maahan vielä sipuliryppäitä. Sipuleja nostaessa ja käsiteltäessä vastanostettuja sipuleja on oltava varovainen, sillä homeet ja muut taudit alkavat helposti pienistäkin kolhuista. Mitä myöhempään sipulien nosto ja harvennus jää, sitä pahempia tautivaurioita on odotettavissa. Muistathan, että narsissit ovat myrkyllisiä ja niiden käsittely saattaa ärsyttää herkkää ihoa. Hanskat käteen!
Vasemmalla vastanostettuja nunnannarsissin sipuliryppäitä ja oikealla sama sipulierä jakamisen jälkeen. Lajike on aika pienikokoinen ja sipulit selvästi esimerkiksi kelta- ja tähtinarsisseja pienempiä. Sipulit oli istutettu 3 vuotta aiemmin (10 kpl), jaettaessa maasta nousi noin 50 sipulia, joista arviolta 1/3 oli kukintakokoisia. Jakamisen ajankohta oli näissä kuvissa pari viikkoa turhan aikainen, sillä valtaosa lehdistöstä oli vielä vihreänä.
Polkaise tavallinen puutarhalapio maahan aivan narsissipehkon viereen. Sipulit ovat syvällä, helposti 25-30 sentissä, joten lapion saa polkea niin syvälle kuin se menee; tavallisen puutarhalapion terä voi olla niin lyhyt että ensimmäisellä pistolla ei vielä pääse sipulien syvyydelle. Väännä sitten narsissimätäs ylös. Jos käy kuitenkin niin, että ylös tulee pelkkiä lehtiä eikä ollenkaan sipuleita, ei sekään ole suuri katastrofi. Polkaise vain lapiota syvempään, kunnes sipulitkin nousevat maasta. Jokunen sipuli nostossa usein rikkoutuu ja ne on paras heittää suoraan kompostiin. Varsien ja lehtien irtoaminen ei suuremmin haittaa, jos nosto tehdään oikeaan aikaan eli lehtien ollessa jo aika pitkälle lakastuneita.
Hajota nostettu mätäs käsin irrottamalla sipuliryppäät toisistaan. Mikäli nostaa ja jakaa omia sipuleitaan harvoin tai ne ovat hyvin jakautuvaa lajiketta, sipuleista tulee helposti pienten emo- ja tytärsipulien muodostamia viiden tai useammankin sipulin perheitä. Emo on jäänyt tytärtensä nälkiinnyttämäksi eikä kukaan jaksa kukkia. Pienikokoisiakin emon kuoren alla olevia tytärsipuleja on melkeinpä pakko irrotella tällaisesta ryppäästä vaikka ne eivät näytä valmiilta irrotettavaksi. Sivusipulit voi turvallisesti irrottaa emosipulista periaatteessa vasta kun ne eivät enää ole saman kuoren alla kuin emosipuli, vaan ovat emosipulissa kiinni vain sipulin tyvilevystä.
Narsissiryppään jakaminen: Vasemmalla emosipuli ja siinä kiinni olevat tytärsipulit juuri maasta nostettuna. Keskikuvassa helposti irtoavat reunimmaiset tytärsipulit on irrotettu emosipulista. Ne irtoavat aika helposti sivullepäin taittamalla. Jos kyseessä olisi arvokas tai arka narsissilajike, kahden viimeisen, keskikuvassa vielä emosipulissa kiinni olevan tytärsipulin irrottaminen voisi olla turhan riskialtista, sillä ne ovat osittain emosipulin kuoren alla. Näiden irrottaminen on usein kuitenkin järkevää ja onnistuu kyllä, jos hommasta on hieman kokemusta. Jos tyvilevyn repeämisriski vaikuttaa suurelta, voi ottaa veitsen avuksi. Oikeanpuoleisessa kuvassa nekin on onnistuneesti irrotettu.
Emon kuoren alla oleva tytärsipuli ei välttämättä ole vielä valmis itsenäiseen elämään ja se menettää emosta irrotettaessa yleensä ulkokuorensa, mikä saattaa jättää nuoren sipulin suojattomaksi kuivumista ja tauteja vastaan elämänsä alkutaipaleella. Tällaista tytärsipulia irrottaessa vaarana on lisäksi tyvilevyn repeäminen väärästä paikasta eli jääminen kiinni vain toiseen jakopalaan. Näin voi käydä narsissin sipuleja jakaessa muutenkin, mutta erityisesti silloin kun tytärsipuli ei ole valmis irrotettavaksi. Tyvilevyn menetyksestä selviäminen on sipulille hankala juttu ja johtaa yleensä joko koko tyvilevyä eli morfologisesti katsoen vartta vaille jääneen sipulin kuolemaan tai siihen, että sipuli itse kuolee tuottaen sipulilehtien hangoista joukon pikkuisia sipuleja. Tyvilevyn repeämisen voi estää leikkaamalla tyvilevy sipulien välistä ohuella, terävällä veitsellä. Narsissin sipulityypeistä asiaa Sipulien hankintakoko-sivulla.
Sipulit pitäisi istuttaa takaisin maahan ja kastella reippaasti saman tien. Jos sipuleja täytyy säilyttää esimerkiksi kuljetuksen takia vähän pidempään, sipulit puhdistetaan mullasta ja niiden pinta pitäisi saada nopeasti kuivumaan ilmavassa paikassa, jotta sipulit eivät lähde homehtumaan. Syksyllä uutena hankitut narsissin sipulit olisi syytä saada maahan viimeistään lokakuun aikana, mielellään jo syyskuun puolivälissä tai lopulla. Istutussyvyys on isommille narsissilajikkeille tyypillisesti sellainen, että sipulin pohja tulee noin 20-25 cm syvälle. Pienemmät narsissilajikkeet, esim. monet syklaami- ja nunnannarsissit, voi istuttaa niin että sipulin pohja tulee noin 15 cm syvyyteen. Kun kyseessä on kukkapenkki-istutus, kannattaa suuremmat sipulit istuttaa takaisin tarhaan ja esimerkiksi omasta puutarhasta nostetut pienemmät sipulit, jotka eivät vielä kuki, johonkin muualle kasvamaan kokoa. Jos sipulit kasvavat vähemmän muodollisella istutusalueella, mukavan vaikutelman saa istuttamalla eri kokoiset sipulit sekaisin tai pienet sipulit istutusalueen reunoille. Isot sipulit kannattaa istuttaa kahden tai mieluummin kolmenkin sipulin leveyden välein, jos niitä ei halua jakaa kovin usein. Pienemmät sipulit voi istuttaa aika tiheään, jos ne on tarkoitus nostaa ja siirtää suurempina takaisin tarhaan. Jos nekin saavat jäädä kasvupaikalleen kukintakoon saavuttamisen jälkeen, olisi ne hyvä istuttaa valmiiksi suunnilleen samaan tiheyteen kuin isotkin sipulit. Vaikka maa olisi märkääkin, kannattaa narsissin sipulit kastella istutuksen jälkeen.
Miten luetaan info-saraketta: esimerkki
[H 45, F VI ] luetaan näin:
H = korkeus sentteinä (jos lehdet ja kukat kovin eri korkuiset, HL=lehtien ja HF=kukkien korkeus), F = kukintakuukausi, n=kukinta ei koristearvon kannalta oleellinen, tai ei kuki. Annetut tiedot perustuvat kokemuksiin omassa puutarhassa ja muualla tekemiini havaintoihin ja voivat pitää tai olla pitämättä paikkaansa muualla ja muissa olosuhteissa. Usko ja sovella omalla vastuulla!
[H 45, F VI ] luetaan näin:
H = korkeus sentteinä (jos lehdet ja kukat kovin eri korkuiset, HL=lehtien ja HF=kukkien korkeus), F = kukintakuukausi, n=kukinta ei koristearvon kannalta oleellinen, tai ei kuki. Annetut tiedot perustuvat kokemuksiin omassa puutarhassa ja muualla tekemiini havaintoihin ja voivat pitää tai olla pitämättä paikkaansa muualla ja muissa olosuhteissa. Usko ja sovella omalla vastuulla!
Edellinen: | Seuraava: |
Liljat | Sinililjat ja kevättähdet |
Tämän sivun teossa käytetyt lähteet:
- Bowles, E. A. 1985. A handbook of Narcissus. Waterstone, London.
- Bryan, J. E. 2002. Bulbs (revised edition). Timber Press, Portland, Oregon
- Gorer, R. 1970. The development of garden flowers. Eyre & Spottiswoode, London. 254 p.
- Jefferson-Brown, M. 1951. The Daffodil - Its History, Varieties and Cultivation. Faber and Faber Ltd, London.
- Jefferson-Brown, M. 1991. Narcissus. B.T.Batsford, London.
- Rees, A. R. 1972. The growth of bulbs. Applied aspects of the physiology of ornamental bulbous crop plants. Academic Press, London. 311 p.
- Räty, E. (Toim.) 2012: Viljelykasvien nimistö. Puutarhaliiton julkaisuja nro 363.
- Siivonen, V. 1957. Kukkasipulien viljely ja hyötö. WSOY, Porvoo.
- RHS:n verkkosivut: www.rhs.org.uk
- American Daffodil Societyn verkkosivut www.daffodilusa.org/
- DaffSeek-tietokanta www.daffseek.org