Etu-
sivu
Sipuli-
ja mukula-
kasvit
Perennat Puu-
vartiset
Yksi-
vuotiset
Muuta


Sipulien ja mukuloiden myyntikoko



Sipulien myyntikoot voivat tuntua aika mystisiltä. Mitä suurempia sipuleita onnistuu saamaan, sitä näyttävämpää kukintaa voi odottaa. Koko tarkoittaa sipulin ympärysmittaa sentteinä ja esimerkiksi 10/12 tarkoittaa että ympärysmitta tässä kokoluokassa on 10-12 senttiä. 5/+ puolestaan tarkoittaa vähintään viittä senttiä. Koska eri kasvilajien sipulit ja mukulat ovat aivan eri kokoisia, ei kokotieto välttämättä kerro kovin paljon. Pakkauksen kokotieto ei myöskään aivan aina pidä paikkaansa, onneksi yleensä sipulit saattavat olla hieman merkintöjä isompia, mutta joskus myös harmillisesti selvästi merkintöjä pienempiä. Sipulien valinnasta, istutuksesta ja muusta asiaan liittyvästä on juttua täällä.

Tulppaaneilla, kuten tavallisella tarhatulppaanilla, tuli- ja raitatulppaanilla ja lummetulppaanilla koko 12/+ on suuri ja 11/12 aika yleinen, mutta ns. kasvitieteelliset tulppaanit ovat pienempiä. Terttutulppaanista näkyy kyllä isojakin kokoja, mutta esimerkiksi tähtitulppaanin sipulit ovat melko pieniä. Useimmat tavalliset tarhatulppaanit tuottavat sipulin koosta riippumatta yleensä yhden kukan per sipuli kun sipulikoko on kohtuullinen, mutta mitä suurempi sipuli on, sitä varmemmin se kukkii ja kukka on näyttävä. Kokoa 12+ ei yleensä kannata ylittää, sillä sitä suuremmissa sipuleissa alkavat erilaiset kasvuhäiriöt olla tavallisempia ja sipulit saattavat olla "sokeita" eli ne tuottavat pelkkiä lehtiä eivätkä lainkaan kukkaa. Tulppaaneja, jotka tuottavat useamman kuin yhden kukan löytyy myös, kuten terttutulppaanit ja jotkut riikinkukkotulppaanit ja monet ns. kasvitieteelliset tulppaanit.


sipulipakkaus
Narsissin sipuleita ja niiden myyntipakkaus. Sipulien koko pitäisi aina löytyä pakkausmerkinnöistä, kuten tämän pakkauksen oikeasta yläkulmasta.


Hyvät narsissin sipulit ovat tyypillisesti kokoa 14/16 eikä 12/14 ole vielä huono sekään, etenkään jos kyse on jostakin muusta kuin torvinarsissista. Isoista torvi- ja tähtinarsisseista näkee jopa kokoa 16/18, mutta useimmiten silloin on kyseessä emosipuli ja sen kyljessä oleva, irrotettavaksi vähän liian nuori tytärsipuli (engl. double-nose). Useimmista muista sipulikasveista poiketen narsissin tytärsipulit ja seuraavan vuoden jakaantumisaikeet näkee enemmän tai vähemmän sipuleista päältäpäin. Nunnan-, syklaami- ja orkideanarsissien sekä tasettien sipulien koko vaihtelee lajikkeen mukaan melkoisesti, pienten lajikkeiden sipulit voivat olla kokoa kahdeksan ja suurien 12 tai ylikin.

Tavallinen myyntikoko tavalliselle kevätsahramille eli C. vernus-risteymille on pari kukkaa tuottava koko 8/9, ja 10/+ kokoiselta mukulalta voi odottaa pääkukan lisäksi kahta tai kolmea pienempää kukkaa. "Iso Keltainen" eli usein Grand Yellow, Dutch Yellow ym. nimellä kevätsahramina myytävä risteymä on yleensä korkeitaan kokoa 8/9 ja tuottaa noin 3 kukkaa per mukula. Ns. kasvitieteelliset krookukset eli muut kuin C. vernus ovat tavallisesti kokoa 5/6 tai 5/+. Kultasahramin mukuloista kokoa 5/+ saa lajikkeesta riippuen suurempikukkaisten lajikkeiden 2-3 kukasta Cream Beauty -lajikkeen jopa 5-7 pienempään kukkaan. Monet sieberinsahramin lajikkeet tekevät tästä koosta myäs kunnoitettavan kukkarunsauden. Etenkin tähtisahrami saattaa kukkia varsin pienestäkin mukulasta, mutta 5/+ -kokoa pienempää on harvoin siitäkään myynnissä.

Isoja tarhasarjaliljan sipuleita myynnissä puutarhamessuilla. Näiden ostaminen saattaa olla lajikepuhtauden kannalta uhkapeliä - itse en ole koskaan saanut messumyynnistä oikeaa lajiketta - ja sipulit kannattaa tarkistaa huolella kolhujen ja kuivumisen varalta. Näistä kooltaan 18/+ sipuleista olen saanut tavallisesti idänliljasta noin 6 kukkaa per sipuli ja aasialaisista hybrideistä hieman enemmän, ehkä suunnilleen 8 kukkaa per sipuli (toki kukat eivät muistuttaneet laatikoiden kuvia vähääkään..).
Liljan sipulit ovat lajin ja lajikkeen koosta riippuen kooltaan noin 12..24 ja liljojen osalta erityisesti kannattaa yrittää poimia mahdollisimman suuria sipuleita, koska niistä saa tukevammat varret ja selkeästi enemmän kukkia. Hyvään kukintaan tarvittava sipulikoko riippuu sekä liljalajista tai lajikeryhmästä että lajikkeen koosta.

Tavallisimpien 50-80-senttisten aasialaisten ja orientaalilajikkeiden osalta esimerkiksi 14/16 on tavallinen koko ja 16/18 usein suurin mitä on saatavilla. Isokokoisissa liljoissa, kuten kuningas- ja keisarinliljassa, hyvä koko on 20..24. Lajikkeen koko vaikuttaa aika paljon: pienet aasialaiset eli tarhasarjaliljat kuten Pixie-lajikkeet (30-40 cm kork.) tekevät lähes kymmenkunta kukkaa jo koon 12/14 sipuleista, kun taas 60-70-senttiset saman ryhmän lajikkeet saattavat tehdä saman koon sipuleista puolet vähemmän kukkia. Keisarililjat (L. regale-hybridit) eivät helpostikaan kuki tästä koosta vielä lainkaan tai tekevät yhden kukan, Longiflorum-hybridit saattavat tehdä vain yhden tai kaksi kukkaa. Orientaaleillekin koko 12 on vielä tosi pieni ja tuottaa keskikokoisilla lajikkeilla yleensä yhden, korkeintaan pari kolme kukkaa.

Jonkinmoisena nyrkkisääntönä liljoille voisi sanoa, että keskikokoisien lajikkeiden kohdalla aasialaisille koko 14/16, orientaaleille ja Longiflorum-hybrideille 16/18 sekä orienpeteille ja varsinkin trumpeteille 18/20, mieluummin 20+ tuottaa hyvän kukinnan, mutta jos saa käsiinsä esimerkiksi 16/18 koon keskikokoisia aasialaisia lajikkeita, saattaa kukkien lukumäärä nousta pariinkymmeneen. Pienempien sipuleiden kukinta on parhaimmillaan vasta kun ne ovat ehtineet kasvaa kokoa jokusen vuoden. Liljojen kohdalla en ole huomannut, että suurillakaan sipuleilla olisi erityistä taipumusta kasvuhäiriöihin.

Monien näitä harvinaisempien kasvien osalta kokoa ei juuri pääse valitsemaan, sillä saatavilla ei useinkaan ole kuin yhtä kokoa. Suomessa vähittäismyynnissä on pääosin kiitettävän suurikokoisia kukkasipuleita, mutta markettien halpapakkauksissa (esimerkiksi kun narsissin sipuleita myydään viiden kilon säkissä tai pikkusipuleita myydään neljän-viiden eri lajin värilajitelmina) voi olla pieniäkin sipulikokoja. Pienet sipulikoot sopivat parhaiten massaistutuksiin ja vähemmän intensiivisesti hoidetuille alueille, kuten pensasryhmien juurille, ja niiden kukinta on usein parhaimmillaan vasta muutaman vuoden jälkeen. Isot, heti seuraavana keväänä näyttävästi kukkivat sipulit sopivat puolestaan kukkapenkkiin ja muille paraatipaikoille.

sipuleja

Viereisen kuvan syklaaminarsissin sipuleista näkee mukavasti kaksi tyypillistä narsissin sipulityyppiä joita myynnissä on: kuvassa oikealla ja ylhäällä "kaksinokkaisia" (engl. double nosed) sipuleja, joissa näkyy kaksi kaulaa ja "kärkeä", ja vasemmalla alhaalla kaksi "pyöreää" (round) sipulia joissa näkyvissä on vain yksi kaula ja "kärki". Pyöreä sipuli on sipuli, joka on valmis kukkimaan seuraavana keväänä, mutta siinä ei vielä ole näkyvissä tytärsipulia. Kaksinokkaisilla toinen sipulin "nenä" tekee seuraavana keväänä kukkavarren, toinen yleensä vain lehtiä, sillä se on tytärsipuli, joka ei vielä ole valmis kukkimaan. Hyvin iso tytärsipuli, kuten kuvan pyöreämuotoiset tyttäret oikealla, voi kyllä kukkiakin. Myynnissä näkee näitä harvemmin myös kolme- tai useampinenäisiä sipuleita, joissa on siis kiinni useampia tytärsipuleja, joista osa voi olla enemmän tai vähemmän valmiita irrotettavaksi ja aloittamaan itsenäisen elämän. Pyöreää sipulia pienemmät, usein toiselta, emosipulia vasten painuneena olleelta sivultaan litteät sipulit ovat harvemmin valmiita kukkimaan ja suomeksi niitä kannattanee kutsua (irrotetuiksi) tytärsipuleiksi (engl. offset). Tällaisia on myynnissä harvoin koska ne eivät ole kukintakokoisia, mutta harvinaisia lajikkeita tavoitellessaan tai kavereilta sipuleja vaihtaessaan näitäkin näkee.

Laiskan puutarhurin kannattaa ostaa mahdollisimman paljon "pyöreitä" narsissin sipuleita, koska ne kyllä kukkivat, mutta niiden tytärsipulien tuotto on ainakin vuoden verran jälkijunassa kaksinokkaisista ja näin ollen niitä ei tarvitse jakaa yhtä pian. (Varoituksen sana kuitenkin: kaksi istutuksen jälkeisenä talvena tuntemattomiin syihin kuollutta narsissierää puutarhassani ovat kumpikin olleet nimenomaan todella hulvattoman isoja "roundeja". En tiedä mistä oli kyse, mutta vika oli selvästi sipuleissa; erät kuolivat kokonaan, keväällä ei maasta noussut mitään, vaikka rivissä sekä seuraava että edellinen samaan aikaan istutettu narsissilajike tuli ylös aivan normaalisti. Mahdollisesti, kuten tulppaanillakin, narsissin sipulien koossa ei kannata mennä äärimmäisyyksiin..) Jos tavoitteena on kasvattaa narsissipenkin kokoa mahdollisimman nopeasti, useammalla nokalla pääsee nopeammin lisäysvaiheeseen ja isoja, vielä emosipulissa kiinni olevia tytärsipuleja voi irrottaa jo istutusvaiheessa. Esimerkiksi kuvan kahden oikeanpuoleisen sipulin tyttäret näyttävät aika isoilta ja ne kukkivat todennäköisesti seuraavana ja viimeistään toisena keväänään. Mikäli sipulien nostotarvetta haluaa lykätä, näiden tytärsipulien irrottaminen ennen istutusta ja istuttaminen itsenäisinä sipuleina on järkevää. Kuvassa vasemmalla ylhäällä olevan sipulin tytär on vielä emon kuoren alla, ja sen irrottamisen viisaus on vähän kyseenalaista. Itse laiskana irrottelen kyllä tällaisetkin tytärsipulit istuttaessa seuraavaa nostokertaa lykätäkseni, mikäli kyseessä ei ole erityisen arka, arvokas tai hankala lajike. Narsissien jakamisesta hieman myös narsissit-sivulla.



Edellinen: Seuraava:
Sipuli- ja mukulakasvien
istutus
Sipuli- ja mukula
kuvat, A-D