Etu-
sivu
Sipuli-
ja mukula-
kasvit
Perennat Puu-
vartiset
Yksi-
vuotiset
Muuta


Talventähdet

Talventähdet (Eranthis) saivat oman sivun!

Eranthis
Talventähtien suku on lähettänyt tiedustelijan ulos tutkimaan kevään etenemistä. 14.3.2008.

Eranthis
Urho sai lunta niskaansa seuraavana yönä, mutta meillähän ei säikähdetä pienistä.. 15.3.2008.

Eranthis
Samainen urho huhtikuussa 2008.

Eranthis
Ja tässä koko talventähtiporukka sekä naapurin tähtisahramit (kuva otettu huhtikuun alkupuolella 2008). Kaikki kuvan etualan talventähdet on ostettu E. hyemalis-nimellä eli (italian)talventähtenä. Näyttää kumminkin siltä, että ehkä aivan kuvan vasenta laitaa lukuun ottamatta kaikki ovat turkintalventähteä (E. cilicica). Pari yksilöä ihan kuvan vasemmassa laidassa on hieman eri näköisiä ja niiden kaulukset eivät ole yhtä kapealiuskaiset. Nämä kaksi ovat kukkineet hieman aiemmin ja kukat ovat jo lakastumaan päin. On mahdollista, että nämä ovat selviytyjiä aiemmasta istutuserästä kuin etualan muut talventähdet, mutta kaikki kuvan etualalle istutetut erät on ostettu E. hyemalis- nimelllä. Kuvan taka-alalla näkyy vaaleajouluruusun seurassa toinen pieni ryhmä talventähtiä, jotka ostettiin turkintalventähtinä, eikä etualan joukkio ole oikein mitenkään eri näköinen.

Eranthis
Maaliskuussa 2007 nokkaansa nostavia talventähtiä.

Talventähden ja turkintalventähden istutuksessa on ongelmana se, että mukulat eivät tunnu kestävän nostettuna olemista juuri lainkaan. Olen yrittänyt istuttaa sitä ostamistani mukuloista viiteen kertaan kahteen eri puutarhaan (joka kerta 10-12 mukulaa), ostamalla mukulat heti kun niitä saa, liottamalla välittömästi mukuloita 12-24 h ja istuttamalla sitten heti. Kahdesti yksikään mukuloista ei näyttänyt elon merkkejä keväällä, kerran kaksi tai kolme kukkaa ilmaantui, ja neljännellä ja viidennellä kerralla sitten ilmeisesti kaikki mukulat ottivat elääkseen. Toinen onnistunut istutuserä oli tilattu postimyynnistä, saapui syyskuun lopussa ja istutettiin heti. Toinen erä ostettiin myymälästä samana päivänä kun ne ilmaantuivat hyllyyn (11.9.), istutus myös heti.

Eranthis
Kuvassa kukkivien ja jo kukintansa lopettaneiden talventähtien lisäksi pieni metsä eri ikäisiä siementaimia. Samana keväänä itäneitä taimia ei oikein tunnista, vaan sirkkataimia voi luulla rikkaruohon taimiksi. Seuraavana keväänä ne kasvattavat pienenpienestä mukulastaan jo yhden tutumman näköisen lehden. Taimet kukkivat yleensä aikaisintaan nelivuotiaina.

Syyskuun puoliväliäkin aikaisempi istutus olisi epäilemättä vielä parempi, mutta olen tullut siihen käsitykseen että talventähden mukulat ovat usein toivottomassa kunnossa jo saavuttaessaan kaupan hyllyn, eikä edes istuttajan salamannopea toiminta niitä enää pelasta. Jos tietää ettei heti ehdi mukuloita istuttaa, niitä voi liotuksen jälkeen pitää muutaman päivän ulkona pakkasettomassa paikassa kosteaan multaan sekoitettuna ja "kylvää" mukulat sitten ehtiessään istutuskuopan pohjalle multineen päivineen - jälkimmäinen onnistunut istutuseräni vietti kolme päivää liotuksen jälkeen parvekkeella puutarhasta otettuun multaan sekoitettuna. Mukuloita liottaessa huomaa toisinaan että jokin homesieni tms. alkaa nopeasti levitellä rihmojaan muutamasta mukulasta liotusveteen, joten hometartunnan leviämisen estämiseksi olen liotellut mukuloita kutakin omassa jääpalalokerikon lokerossaan. Nyt ensimmäinen elääkseen ottanut erä on kukkinut hienosti ja ryhtymässä leviämään, pikkuisia siementaimia löytyy sieltä täältä. Talventähti on useimpina vuosina puutarhan ensimmäinen kukkija ja saa sen vuoksi runsaasti huomiota.


Eranthis
Toinen lähikuva talventähdestä, huhtikuu 2008.